вторник, 15 август 2017 г.

Eдин различен зелен фасул - аспержовият

Наричат го още вигна /Vigna inguiculata var. sesquipedalis/,  защото   е от друг род, различен от този на фасула /Phasolus vulgaris/. По-близък родственик на граха. Може да  го намерите и като китайски дълъг боб, както и аспержов боб.  Като растение досущ прилича на  фасула, но шушулките му са в пъти по-дълги  и по-тънки. 



Последните горещи лета   се оказаха  много подходящи са този  аспержов боб, които идва от Югоизточна Азия. Топло лято, достатъчно поливане и  в началото на август  до слана ще берете всеки ден много от тези крехки  зелени шушулки. Вкусът им е същия както на зеления фасул и приготовлението им е абсолютно идентично.  Много добри са  хранителните качества на аспержовия боб - богат на протеин, желязо, магнезий, витамини А и С. Особено богати  на тези съставки са семената. Изключително диетична храна, препоръчван при  диабет и  съдови заболявания. Отглеждането му съвсем не би затруднило дори и начинаещите градинари. Видът е по-топлолюбив и  е добре  семената да се засеят в края на май, когато почвата е достатъчно затоплена. Ако ви се иска да изпреварите времето с  някоя и друга седмица и имате достатъчно място, може да насадите  семената в биоразградими саксийки на закрито и когато  почвата е достатъчно топла  да се засадят в градината. Задължително предвидете  подпори, тъй като тази лиана  минава на дължина и трите метра. Семената, когато е достатъчно топло и почвата влажна, покълват за десетина  дни. Аспержовият  боб обича много топлина и слънце. 







В началото може да ви се стори, че бавно се развива. До първите цветове  минават  още около 60 дни. Цветовете са бели до лавандулово лилави, едри симетрични. След цвета се появяват по две шушулкиq по-рядко една, които в рамките на  4-6 дни достигат до 30-40 см. Берат се когато са  достигнали дебелината на молив и са с  наситен цвят. Най-често шушулките са зелени,но има и сортове с червено-лилави. Крехки са  и много приятни на вкус. Поради  по-малката им дебелина могат много удачно да се  ползват в салати / приготвен на пара/, ако се берат по-рано могат да се консумират и сурови. 

http://www.omafra.gov.on.ca/CropOp/images/crop_images/specialty-veg/pea_bean/yard/yardf3_zoom.jpg



Този фасул се използва много в  индийската  и тайландската кухня. От него се приготвят и характерни ястия за Малайзия и Филипините. А ние го предпочитаме с малко запържен бекон, лимонов сок и чесън.






Няма коментари:

Публикуване на коментар