понеделник, 20 ноември 2017 г.

Толкова звезди по Рождество

Дните преди и около Рождество  са дни на  благородство, на добрина и  вълшебство. Подаръци,  прояви на внимание и обич,  жестове на щедрост и съпричастност.  Прекрасни дни, в които се радваме на взаимно внимание и благодарност, на  срещи с близки и познати, в които около нас е празнично и красиво. Още от  втората половина на ноември  влизаме в  празничната атмосфера с толкова светлини и  звезди. Всяка година  в тези дни  център на вниманието ни е празничната декорация и по-специално  една важна нейна част - коледната звезда. След толкова години зад гърба си,  вълнението при вида на  големи количества коледни звезди /в оранжериите/ е  толкова силно.  Гледката е наистина покоряваща. За  прозаици и циници това е  индустрия за милиони, за влюбените в цветята  това е радост за очите и душата.



Толкова празнична  гледка, толкова много Коледа - наистина е вдъхновяващо. Никак не е за учудване, че само преди  по-малко от два века неизвестното цвете от Мексико започва триумфалното си настъпление, за да се стигне до днешните  над сто милиона продадени саксии само в Европа.

Коледни звезди в парк в Мексико
В естествената си среда  това са храсти или дървета достигащи до 3-4м. височина. Поансетията /Euphorbia pulcherrima/  се е превърнала наистина в  символ  на коледните празници. От класическите  червено-зелени, през  розови, цикламени, кремави и бели, пръскани, мраморни, това са звездите на един празник  и за всяка обстановка. 






Звездният им вид  завладява всички пространства преди коледните празници. Толкова много звезди навсякъде. В интериора - магазини, офисни сгради, фамилни  домове, по площади и други обществени места, когато климатът го позволява, за пищно  зацветяване навън.

https://i.pinimg.com/564x/ef/e2/45/efe245997c1c3a2af4a621b40fc1a2ad.jpg

© Лиза Робертсон
 

 



https://i.pinimg.com/564x/2a/6a/a7/2a6aa7b2997972465a8136a6294fea4f.jpg
 
Конуси, каскади, сфери, фигури  от  коледни звезди, гледки, които ни зашеметяват с колорита и  пищността си. 
https://i.pinimg.com/564x/53/27/7f/53277f80593c666c409f0ab35ffeaa6d.jpg
Ниската им цена и голямото разнообразие от големини и прицветни листа  правят звездите  да се използват в много декоративни  начинания.  Страхотни идеи от ползвани като отрязан цвят до  цели композиции от коледни звезди може да срещнете в мрежата. Собствената ни фантазия може да се развихри също на тази тема и да  направим  своя неповторима декорация от звезди.



 

 




Коледната звезда е  и прекрасен  подарък. Какво по-приятно от това  в предколедните дни да получим  добре опаковано  цвете, с което ще внесем у дома  настроението на празника. Прекрасен начин да изразим  своето внимание и признателност, благодарност и обич.


Да не забравяме - 12 декември е Денят на коледната звезда. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар