петък, 26 август 2016 г.

Al fresco* - радост от лятото

През хубавото топло време се наслаждаваме на  дълги приятни часове  сред природата. Протяжни закуски преминаващи в още по-протяжни  обеди. Маса, разположена под сянката на дърво или пъстра тента. Много цвят и светлина. Храненето на открито през топлата част от годината  е   най-предпочитано от малки  и  големи, а и всички други дейности, които го съпътстват. Барбекюто,  слънчевите бани,  игрите в басейна  и на поляната. Декорацията, както и подготовката на храната могат да бъдат дело на цялото семейство.  Красиви цветя в пищна композиция или няколко буркана с диви цветя от ливадата, пълни фруктиери с много и различни  плодове, а защо не и комбинация от цветя и плодове,  мидени черупки, спомен  от последния морски плаж или големите ветрилообразни черупки на  Сен Жак от  предходен обяд, красиви рапани.


Всичко, което ни създава  ваканционно настроение, чувство за  приятно прекарано време за почивка и свобода  е добре дошло. 


Тюркоазеният  цвят   е  запазен за морската тематика на масата. 


Съчетанието  на топлите тонове на лятото с  градинските цветя, дребни декоративни фигурки , свещи, фенери,  създава много настроение

Снимката е от Pinterest



Ако изберем средиземноморската тема, не може да минем без маслинови клони или стръкчета розмарин, теракотени купи, пълни с домати и босилек. 

Снимката е от Pinterest




Снимката е от Pinterest

С пластмасови съдове като на пикник или порцелан и стъкло, по-стилни или  съвсем непретенциозни и семпли, приборите и съдовете на масата, както и текстила, покривки, салфетки трябва да създават настроение, да са подчинени на темата, а и храната, която сме избрали. 




Снимката е от Pinterest

Настроението на  лятото, което  вече преваля, но  ни очаква  красива, богата и  дано топла есен, която ще ни позволи да  продължим да се  радваме на  хубавото време и хубава храна  на открито. 

Снимката е от Pinterest



_________________________________________________________________________________

*Al fresco  -   фразата  идва от италианския  и буквално означава  "на чист въздух". Тя е възприета за  хранене на открито

Няма коментари:

Публикуване на коментар