понеделник, 12 юни 2017 г.

Розите - малко история


Вече  е юни  и най-актуални  сред цветята са  тяхно величество Розите. Тя ще бъде  този месец в центъра на нашето внимание. Градините, парковете, частни и обществени пространства са завладени от техния прелестен цъфтеж. Историята  на розата  започва толкова отдавна колкото и човешката история. Вероятно пътят и е тръгнал от Средна Азия и невероятните и качества   правят  бързо разпространението и в цялото Северно полукълбо. Най-добри условия за разпространението и се намира в района на Средиземноморието.  Древните  цивилизации - финикийска, микенска, египетска, гръцка и римска  високо са ценели  качествата на розата. За това свидетелстват  стенописи  от Египет, остров Крит. Още в тези  древни времена  са се култивирали рози, търгувало се е  с  рози и продукти получавани  от обработката на розовите растения. Отглеждали са се рози и басейните в Римската империя са пълнени с ароматна розова вода, разпръсквани са милиони  розови листенца в покоите на  знатните римляни, пищните празненства  в империята са завършвали под дъжд  от розови листа. Имената на големите владетели още от древни времена Александър Велики, Карл Велики  са свързани с насърчаване на отглеждането  на рози и получаването на нови видове. Свързано с розовия цвят е  династичната гражданска война   през 15в.  между Йорк  и Ланкастър, по-късно наречена Войната на розите, поради това,че символ на Йорк е била бялата роза  /Alba rose/, а  на Ланкастър -червената  /Gallica rose/.  Те са в основата на  по-късно създадения хералдически знак на династията на Тюдорите, наричана още Съюзната роза.



В края на 17 в. на  запад от Париж в имението  в Малмезон,  по поръка на Жозефина, първата съпруга на Наполеон,  е направена най-богатата  розова градина, събрала  всички известни сортове рози  по това време. Точно това имение е мястото, където известния ботанически илюстратор Пиер Жозеф Редут  е създал   сборник с илюстрации, прекрасни акварели,  на различните рози,  които използваме за   илюстрация на  някои старинни рози, а  останалите   могат да бъдат видени тук.  Старинните рози  разпространени  по Средиземноморието  - френската роза, роза галика/ Gallica rose/роза алба /Alba rose/, и  дамаската роза, роза дамасцена  /Damask rose/ запазват своето значение  и декоративната си стойност и през Средновековието, когато  интересът на бенедиктинските монаси  към тях  ги включва допълнително   и  в билковите градини, като източник на полезни за здравето  субстанции.  През 16 в. добива  разпространение и популярност  розата центифолия /Centifolia rose/.  


Rose Alba 

Rose Gallica  officinalis  

Damask rose

Rose  Centifolia 
Още в  края на 18 в започват да се появяват  нови сортове рози  вследствие кръстосването на вече познати видове.   Освен тези, които са  съществували в Европа, от Далечният изток идват   китайската роза/China rose/ и чайната роза /Tea rose/.  През 60-те години на 19в. от Япония  идва  роза мултифлора, която е в основата на всички  рози флорибунда. Идващите от изтока  видове били по-различни, по издължени, с дребни  и не особено ароматни цветове, чайните били много чувствителни към  застудяването, но имали   предимството да цъфтят  през цялото лято, чак до есента. Кръстосването между  ориенталските рози и розите на средиземноморието    дават началото на  много нови сортове. Появяват се портландската роза /Portland rose/, която  е кръстоска на galica officinalis и аutumn damask и  бурбонската роза/Bourbon rose/, кръстоска на китайска и  роза дамасцена. По-късно кръстоска между борбонската и портландската рози дават  ремонтантната  роза /Hybrid Perpetual/. Тя била с повторен цъфтеж с непознато до момента разнообразие на  багрите /бяло, розово, червено,  пурпурно/. Освен  качества новата ремонтантна роза имала и своите недостатъци и  продължилото  и    усъвършенстване  довело до създаването на  първата съвременна роза  / кръстоска между чайната роза  и ремонтантната/. Първият сорт, които е в основата на съвременните   рози  се счита  La France – 1876г. Тя е създадена  в  пепиниера в околностите на Лион, където работят семейство Гийо/ Guillot/, баща и син изключително занимаващи се със създаване на нови сортове и  подложки за рози от семена, а не от резници, както се е практикувало до момента. Вече шест  поколения   / над 180 години/ това семейство е отдадено на създаването и разпространението на рози. 

La Franse
Ето така   чайните хибриди грабват първенството   на най-предпочитани рози и  го държат и до днес. Старинните  рози са в бяло, розово,червено и много по-късно  и не съвсем изведнъж се появява и жълтата  багра на розовите цветове. В основата на  търсенето на жълто оранжевите нюанси  на розовия цвят стои ноазет розата  /Noisette /, създадена в Америка, но добила популярност във Франция.  В началото на  20в. се появява първата жълта роза  - Rayon  d`Or, предшествана от  Soleil d`Or -  кръстоска от  червена ремонтантна  и персийска жълта роза, осъществена от Джоузеф Пернет /известен френски  цветар и хибридизатор  на рози/.  

Rayon  d`Or

Soleil d`Or
Създателят на  La France, французинът Жан-Батист Гийо  - син е  създател и на полиантовата роза / кръстоска на  роза мултифлора и китайска роза/.   По-нататъшното си развитие  полиантовата роза дължи на  датското семейство Паулсен, които постигат  голямо разнообразие сред полиантовити хибриди, които доста по-късно /1952г./  образуват групата на   розата флорибунда

Else Poulsen
В последните години се работи над сортове  нискорастящи рози, джуджета и  миниатюрни катерливи рози. Една огромна група от съвременните рози е  тази на английският селекционер Дейвид Остин, чийто рози носят очарованието на  старинните рози и устойчивостта и разнообразните багри на съвременните рози. Розата е неизменно присъстваща в  живота  на хората от древността до днес. Имената на много сортове рози  говорят за това, че розата е  най-близък наш съпътник и отражение на  живота ни. Сортове кръстени на известни и не толкова известни личности :


Тази роза носи името на  съпругата на известен банкер,   португалския евреин Исаак Перейра, който заедно с брат си Емил са собственици на една от най-големите френски банки, финансирали големи френски и европейски проекти,  конкуренти на известните Родшилд
Тази прекрасна нежна роза е кръстена на  екстравагантната, но печално завършила живота си, кралица на Франция 

Необичайната на вид роза носи името  на френски  писател и журналист известен по-скоро със спорните си тези по отношение на евреите,  участник в роялистки и националистически движения

Селекционирана от Дейвид Остин   и посветена  на  естественика и автор на "Произход на видовете"
Роза  с едри цветове с променлива  багра по времена  цъфтежа,  е наречена на  графинята, с която, авторът на  "Младият Вертер"  - Гьоте има епистоларна връзка в продължение на няколко години
Флорибунда-посветена на  детската писателка  Астрид  Линдгрен е също толкова  с жизнерадостен вид и е селекционирана от  най-известните скандинавски селекционери Паулсен  през 1991г.

Рози,  станали символи на  големи събития - примирието от 1945г. Розата Мme Meilland  по случайно съвпадение е представена в  САЩ  в Пасаденя на  29.04. 1945 година, денят на падането на Берлин, сложило край на Втората  Световна война.  Така тази роза получава и ново име "Peace", а в много каталози може да бъде намерена като   "Gloria Day".  Същата година  при създаването на ООН, такава роза е  подарена на всеки един от учредителите. Така тя се превръща като символ на надеждата за мирно развитие на света.

Mme  Meilland 


Розата  е съпътствала е човечеството в развитието му. Това е най-често използваното цвете в хералдиката. То е на много гербове, значки, знаци, знамена.
  
 

  



Гледайки лога, реклами, от там също ни впечатлява нейния стилизиран образ. Розата е знак в   гербовете на държави,  символ на партии и  събития, тясно преплетена в историческия и културния живот на човечеството. 

   


Ароматът на рози  е основен за  почти всички парфюми, кремове и всякаква друга козметика. Големи производители на розово масло са  България, Турция, Мароко, Иран, а в последните години и  Индия, Афганистан, Китай. Розата е хоби  и страст на милиони по света. Създаването на розови градини, размножаване на розови  растения, дори  създаване на нови сортове -  това са хоби и занимание, на което се отделя  много време и средства. Розите не остават никого безразличен. 





Розите ни посрещат и изпращат.  Розите ни съпровождат  през целият ни живот. Тяхната красота и аромат  са  ги превърнали в обект на огромна индустрия. Много милиони  рози се произвеждат и купуват  като отрязан цвят и  растения за засаждане, голи корени и миниатюрни рози в саксии. Холандия, Еквадор  са най-големите производители  на рози за отрязан цвят. 

 
 
 

Това, че са представлявали  във всички времена интерес за хората е довело до неимоверно разнообразие  на това растение. За да можем все пак да обхванем   многобройните видове  ще продължим с класификацията.





Няма коментари:

Публикуване на коментар