петък, 21 юли 2017 г.

Манголд - прекрасен листен зеленчук

Все повече се радваме на разнообразието на  листни зеленчуци и не само  в преходните сезони, но през цялата година. Един от тях е манголдът /Beta vulgaris/.


Това всъщност е листно цвекло, което не прави  глави, а се отглежда заради  вкусовите качества  на листата. Популярно е като   листно цвекло, къдраво швейцарско  /swisse chard/ или  летен спанак, според  вида си - листен или дръжковиден. Листния  е с по-нежно основно стебло и по-слабо къдрави листа, а дръжковидния е с  дебело основно стебло с различни цветове - бяло, жълто,червено, пурпурно. Вкусовите му качества са безспорни, а е богато на витамини - А, С, Е, фолиева киселина, фибри.

 


Могат да се намерят много  рецепти за приготвянето му, но и всички начини за приготвяне на спанак са приложими и за манголда. Младите му листа   са приятни да се консумират  и сурови в салати. От манголда се прави известния в  Швейцария  capuns /ястие като сърми, чиято плънка е вид тесто на паста, завито в листа манголд/ като те дори наричат листата му капунс.

https://www.graubuenden.ch/sites/default/files/styles/grf_gallery_large/public/gallery/kulinarik-graubuenden-zutaten-capuns_0.jpg?itok=4DRjSJ4K
Освен, че е вкусен   и полезен, този зеленчук  е  много лесен за отглеждане.  Може да се засява директно в почвата след средата на април /за предпочитане/, но може да се  направи и  разсад. При  използването на разсад, адаптацията  на новото място е не винаги успешна или изисква по-продължително време.  Директната сеитба   най-често е през пролетта / от април до юни/, но  е напълно възможно да се засее и през втората половина на лятото и да се  берат пресни листа  в късната есен и през пролетта. Семената поникват в рамките на седмица. Растението е двугодишно и след  зимата   се образува  цветоносно стебло и дава семена. Манголдът  понася добре  и топлото и студеното време, като  листния е по-толерантен към високите летни температури, а дръжковидния понася по-добре хладното време. Като цяло и двата вида презимуват съвсем успешно в умерения пояс. Манголдът расте на  слънчеви места, но съвсем добре се чувства и когато е на шарена сянка. Листата са готови за беритба когато станат около 5-6 см. Това обикновено е  около 55 - 60 дни след засяването. Постепенно  се обират най-външните  листа, което може да става до късна есен. Редовното поливане е гаранция за правилно развитие и добър вкус на  манголда. Много често листния манголд засяваме  през пролетта  в редове гъсто и не го  прореждаме, а при достигане  на необходимата големина на листата го  берем като спанак.  Предимствата на това растение са не едно и две, но лесното му отглеждане, добрата реколта  от малка площ и превъзходните му вкусови качества, определено налагат да отделим   малко кътче  за манголда в зеленчуковата градина.






Няма коментари:

Публикуване на коментар