петък, 26 февруари 2016 г.

Пчелите в градината

Вероятно сте чували, за това че в Китайска провинция крушовите градини се опрашват на ръка от  хора и  причина за това не е, че китайците са многобройни, а защото с безумното използване на пестициди са  нарушили равновесието в природата като са унищожили  нещо много ценно - пчелите. В такива моменти се сещаме за  една  мисъл на Айнщайн, че човечеството ще приключи своето съществуване само няколко години след изчезването на пчелите.

  



По данни на Международния съюз за опазване на природата IUCN  в Европа 24% от 68 вида земните пчели вече са в червения списък на изчезващите видове. Изводът е, че изменението на климата, интензификацията на селското стопанство, промяната  на земеделските  земи са основните заплахи за  вида. Пчелите са много видове, но  най-често виждаме  Медоносните пчели, така наречените "Самотни" пчели с изключителна роля в процеса на опрашването, макар че много от тях  строят  гнезда в близост един до друг или  живеят  в колонии,  Земните  пчели  /Bombus/ опрашват растенията и им позволяват на да се възпроизвеждат. По пухкавите им телца се полепва поленовия прашец, те не произвеждат  мед, но участието им в опрашването на  растенията е незаменимо. За опрашването на оранжерийните растения, а и не само  се продават  готови пакети от  бомбуси- пчели и пчела майка. Като  характеристика те се приближават повече до осите отколкото до медоносните пчели. Миролюбиви са не жилят или го правят в много крайна ситуация. Сезонът на летене и съответно на опрашване на бомбусите е дълъг. Те са  са добри опрашители на ранните пролетни, както и на зимни култури. Красивата градина с обилен цъфтеж, много плодове в овощните дръвчета,  богата реколта на домати и чушки в зеленчуковата градина, това безспорно дължим и на пчелите. Никак не е трудно да помислим малко повече за това как да направим градината си привлекателно място за  тях и възможност те да намерят  в нея добра паша и защо не убежище за  някои от тях. Наличието на кухи стебла, процепи в кори на дървета, живи плетове и храсти са  удобни места за развитието на ларвите на земните пчели.


Храсти  като берберис, махония  са прекрасни гостоприемници, както и жив плет от лигуструм и габър. Акация, върба, дива череша са отлични за градина, гостоприемна към пчелите.   Земните пчели могат да зимуват дори в купчина паднали листа. Обсебени от желанието за все по-декоративни градини, унищожаваме  всяка естествена среда, подходяща за  обитаване от пчели, пеперуди и други насекоми и малки бозайници. Добре е при възможност да оставите кът в градината, в който да  бъде една малка абсолютно натурална дива ливада, която не косите /само два пъти в началото и края на сезона  и може да поддържате ниско окосена само малка пътечка през ливадата/  и да оставите естествени за района диви цветя. Какво по-красиво и привлекателно от естествена ливада в задната част на двора с много пъстри цветя - метличина макове маргаритки, лютиче. На пазара има такива тревни смески, които изобилстват със семена на диви цветя. Това са растения непретенциозни и неподатливи на болести, но   предварителна обработка на терена, добро почистване и подготовка на почвата е желателно. Подбирайте семена на такива диви растения, които са характерни за  вашия район. При липса на възможност да отделите място за такъв терен, то  засадете или до подсейте моравата с детелина бяла и червена. Те правят макар и по-различен  като структура, но красив зелен килим дори и в топлите и сухи лета. Красива и полезна за пчелите е поляна сред която има дребни  луковични - минзухари,  дребноцветни нарциси. Добре е когато ще засаждате нови луковици да се интересувате дали са третирани с неоникотиноидни пестициди, които са най-големия унищожител на пчелите. Тук е мястото да споменем, че градината, за да е гостоприемна към пчелите и другите полезни насекоми и птици не е достатъчно само да има подбрани  подходящи растения по вид, те трябва и да се отглеждат  природосъобразно, без употребата на пестициди и инсектициди, изкуствени торове.



 В градината наличието на  растения, богати  на нектар  и цветен  прашец привличат пчелите. Добре е такива растения да се намират в градината през всеки сезон, а освен това да бъдат и подходящо групирани в определена част от градината. Многогодишни цветя, обичани и посещавани от медоносните, самотните и земните пчели са :




За късната есен и  края на зимата не остават  много възможности, но е добре да имате в двора си бръшлян,  калуна  и    върба / salix capre, както и хибриди  Salix  reicharddtii/. Благодатна за пчели и всякакви други насекоми е градина, в която се отглеждат всякакви подправки

Див лук

Различни видове мента

Пореч  /Borage/
Ароматните растения  като лавандула, розмарин също са много привлекателни за  всички пчели.  Красива и полезна градина, какво по-добро от това. Дори когато разполагате само с един балкон  може да засадите някои от  предпочитаните от пчелите растения. Наличието на растения богати на нектар и прашец, дори засадени в контейнери  ще направят  това място определено по-оживено и красиво. Гостоприемна към пчелите и не само, отглеждана по правилата на  устойчивото градинарство  градина ще ви даде  удоволствието да се радвате не само на цветята, но и на целия ни заобикалящ  пъстър свят, хармония от цветове  и звуци, а така  в градината ви ще има незаменими помощници.






Няма коментари:

Публикуване на коментар