четвъртък, 20 април 2017 г.

Да отгледаш ягоди


За  тези, които са начинаещи в градинарството, за тези, които не могат да отделят много време за  работа в градината, отглеждането на ягоди е  особено подходящо,  защото не отнема време, не отнема място, не изисква кой знае какви  градинарски умения, а резултатът   е  прекрасни, сочни и ароматни плодове. 



Ягодите са  обичан плод,  но с увереност може да се твърди, че ако започнете да  ги отглеждате сами,  удоволствието от  това да получите прекрасни  плодове ще ги направят  истински фаворита. Още повече, че за  отглеждането им съвсем не са необходими големи площи. Ягоди могат да се отгледат  дори  в контейнер, в  специфичните керамични саксии,   във висяща кошница /особено подходящи за някои сортове/.   

 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/fa/6e/8b/fa6e8b201b53fa6088b62aac48b5bf23.jpg
В  юнския  ден  за минути да напълниш купа с тези прекрасни плодове  е истинско удоволствие, до което достигаш съвсем не трудно. Подбираме желания сорт, подходящ за условията и го засаждаме. Здрав разсад  от различни сортове може да се информирате   тук Най-добре е това да става през пролетните месеци април-май, но може и през есента - септември. Земята трябва да е добре обработена  и по възможност  да се обогати с оборска тор или компост. Ягодите не са особено претенциозни към почвата, но е добре тя да бъде  градинска-глинеста със  слабо кисел характер и добър дренаж. Обикновено се засаждат в редове  с разстояние между  корените 25-30 см.,а подходящото разстояние между редовете  е 60-70 см. Когато  се засаждат в редове, за да се предпази земята от  плевели,  често се прибягва до мулчиращо  фолио / плътно полиетиленово  платно/. 




 Засаждането на  нови растения като начало може да стане от  разсад , отгледан в саксии или от спящи  голи корени.  Короната на  растението трябва да остане на нивото на почвата. По-дълбокото  засаждане ще е причина за загниване на растението, а  издигане на короната на растението може да причини изсъхване. 


Ягодите  обичат слънцето, но добре виреят и  частично сенчести места, особено   сортовете на "дивите"  ягоди. Първата  година след  засаждането, колкото и да ни е трудно  е препоръчително да се отстраняват цветовете, за да се позволи на растението да  се вкорени добре и образуването на плодове да не вземе силата на растението. Това позволява да се очакват повече и по-качествени плодове  през следващата година. Подаването на достатъчно вода  към растенията  е важно условие, както по време на прихващането на новите растения, така и в периода на  завързването и зреенето на плодовете / при липса  на  валежи/, но за щастие  този  период  съвпада с времето на   редовно  падащи пролетни дъждове. По-опасен  е периода  след   беритбата, когато  настъпва лятно засушаване. Тогава се налага да бъдат поливани насажденията. Липсата на достатъчно влага  довежда до прегаряне на листата, влошава   устойчивостта на растенията.  След  прибирането и на последния плод, от растенията са избуяли  много ластуни. Те се отстраняват с ножичка, а не с дърпане, за да не се изкорени майчиното растение. Оставането им  ще сгъсти прекалено много насажденията и ще изтощи силата на  основното растение.  По протежение  на ластуните се образуват нови растения, които по изключение   можем да оставим, за да попълним празни места, като ги оставим  и леко уплътним към почвата, без да се засипва  върха на новото растение. Връзката с майчиното  растение не се прекъсва до  пълното вкореняване на  новото растение.  Освен това е полезно през  лятото, когато  са обрани плодовете да се отстранят голяма част от листата / така нареченото  косене на ягодите/. За малките площи, както и при засадените в повдигнати лехи  не  е  необходима или не може да се  използва косачка, а само ножица, като се внимава, изрязването да не е много ниско, за да не се засегне  самата корона на растението. Премахването  на листната маса  веднага след  беритбата  помагана   ягодите да дадат повече плодове на следващата година, да се предотвратят  възможностите за разпространяване на болести  и гниене,  предотвратява на  пренаселеността. Пъпките се залагат в края на лятото  и за късните сортове ягоди  това косене на ягодите се избягва. Като подготовка за зимата е добре да се мулчират  с компост, оборски тор, ако  в района пада достатъчно сняг, презимуването няма да е проблем. Макар и доста студоустойчиви, ягодите трудно преминават без  увреждания и загуби  при безснежни зими с ниски температури под  минус    20°C за по-дълъг период. Ягодите трябва да бъдат предпазвани  и по  друго време на годината - през пролетта, когато се появят първите плодове :
Подлагаме  слама  под плодовете оковръст на короната, за да не се допират до земята и изгниват. По това време се въздържаме от  поливане.


Предпазваме плодовете от  охлювите  по всички възможни начини

В интернет може да се поръчат подобни подложки,
съдържащи  медни нишки, които са  две в едно
предпазват от охлюви и от  плевели
Понякога се налага да предпазваме  зреещите  плодове  от птиците и други   любители на този плод, а те не са малко.

Защитните  мрежите  са  потребни,  за да  спечелим съревнованието
с другите любители на плода, а биха могли да се използват
с допълнение от защитно платно и от късни  пролетни застудявания
Най-приятното  в отглеждането на ягодите  е беритбата. Ягодите се берат когато са напълно узрели. Зреят последователно,  така че  почти всеки ден  ще имаме това приятно задължение.














Няма коментари:

Публикуване на коментар