четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Кафето в градината - да или не ?



Удоволствието от чаша  кафе, изпито в градината  е  незаменимо.  Съществуват и много материали, които ни уверяват в ползата  от използването на кафето като мулч, тор, инсектицид. Утайката от кафе  може да бъде приложена  много добре  в градинарството, но използването му не е абсолютно и повсеместно, за някои условия и  растения е добро, а  за други съвсем не.  Едно от неоспоримите добри ползи от използването на  остатъците след филтриране или друг способ на приготвяне на кафе е  като прибавка към компоста. То играе ролята на ускорител на процесите  при компостирането и превръщането на отпадъците в почва. Разбира се  в малък процент /до20%/ спрямо  общото количество на отпадъците.  Утайката от кафе е особено полезна, ако имате предимно сухи отпадъци за сметка на зелените. Така то добавя и така необходимия азот. Използването на отработено кафе е добре и само по себе си разпръснато над почвата /като мулч, но в дебелина не повече от 1-2 см./ или  смесено с нея. Отработеното кафе относително бързо се сбива и прави доста  твърда и по-трудно преодолим от водата слой, което не е най-благоприятно за растенията. Използването на  малки количества кафе, като съставна част от мулча, обаче не е  лоша практика. Има конкретни  изследвания, които доказват,  че използването на утайката от кафе повишава, макар и  не чувствително  и трайно, киселинността на почвата. В такъв случай   използването на   кафето като обогатител на почвата е най-вече подходящо за растения толериращи по-висока  киселинност на почвата като азалеи и рододендрони, хортензии  и за почви със силно  изразен алкален характер. Утайката от кафе   действа  като азотен тор с бавно освобождаване, поради постепенното превръщане на по-голямата част от азотното съдържание на кафето в достъпна форма за растенията под въздействието на микроорганизмите в почвата. Утайката от кафе  обогатява с  микроелементи като мед и  магнезий, както и  с известни количества  фосфор и калий. Воден разтвор на прясно отработено кафе много често се използва от домакините за поливане на стайните растения.
Наличието на кофеин в утайката  също има въздействие  върху растенията, което невинаги е еднозначно. Една част от растенията се стимулират в растежа си от наличието на  кафе /кофеин/ като някои  бобови, голяма част от растенията не се повлияват от наличието на  малки количества кофеин в почвата, но не е  малък дела на онези растения, чието развитие  се забавя от  наличието на кофеин в почвата /слънчоглед/, а наличието на дори малки количества кофеин възпрепятства поникването на някои семена / домати/.  Експериментите в това отношение продължават и всеки един от нас може да си направи  съпоставка между растение, отгледано   с добавка на кафе  и същото растение при други равни условия без тази екстра.
Една от най-препоръчваните страни на употребата на  утайка от кафе в градината  е ролята му на инсектицид, фунгецид  и   репелент. Количествата на кофеина и в отработеното кафе и в кафето преди използването му, не са в такива размери, при които   да се наблюдават предполагаемите ефекти от антиинсектицидните свойства на кафето и  възможността да убиват плужеци и охлюви. Може би   това е мит, но от собствен опит мога да кажа, че в ролята му на репелент срещу котки не е по-зле от  средствата за отблъскване на котки, предлагани в магазините. Има  сведения за това, че утайката от кафе  потиска  почвени  патогени, в това число и гъбички, които причиняват  някои   много разпространени заболявания по   растенията.
Може би утайката от кафе и ползите от нея за градинските и стайните растения да са прехвалени, но използването му като  отпадък   при  компостирането  в препоръчителни количества и  съотношения с останалите  съставки на  отпадъците е безспорно. Използването му в  градината като съставна част от мулча и като допълнение  на  други органични торове също може да донесе ползи.  Утайката от кафе в градината - определено не е панацея, но е препоръчително да се направят експерименти, за да се употребява този отпадък, наличен   във всяко домакинство в полза на природосъобразното   и икономичното градинарство.                









Няма коментари:

Публикуване на коментар