сряда, 12 октомври 2016 г.

Цикламата

Става все по-хладно  и  по-топлолюбивите цветя отстъпват  място на  също толкова ефектните, но предпочитащи  есенния хлад цветя. Ето такава е  цикламата /Cyclamen persicum/, която отглеждаме у дома или преди да настъпят отрицателните температури на открито, пред прозореца, на балкона в различни цветни композиции. Пищно цъфтяща, с ефектни цветове, прилични на нежни пеперуди, и багри от снежно бяло до пурпурно,  това е цветето, което   ни вдъхновява в  късите и мрачни есенни и зимни дни.



През есента и на местата, където  зимните температури не падат под  3-4°С под нулата, тя може да се отглежда навън. Нейните прекрасни цветове  и пъстри сърцевидни листенца са незаменима украса в есенните контейнери.



Cyclamen hederifolium е  зимоустойчива и грудката и засадена сред камъните на скалния кът или  в подножието на някой рододендрон или храст и дърво ще ни радва с нежните си розови цветове до падане на снега. Не бива да считаме цикламата за капризно цвете и това да ни възпира да я отглеждаме. Тя изисква три много прости неща, които ако получи, цъфти  обилно и продължително. Много светлина, но без слънце / северно, североизточно, северозападно изложение/,  температура между 14°-19°C / остъклен балкон, зимна градина или някое друго не особено отоплявано помещение/ и умерено поливане с  темперирана вода.  Стига да разполагате с тези условия, то цикламите ще бъдат любимите ви цветя в есенно-зимния сезон и ще предизвикват с вида си възхищението и завистта  на съседите. Много често  цикламите се държат в  дневна или кухня  и  бързо, само за  две седмици прорастват,  спират да се образуват нови пъпки  и много от пъпките изобщо не се отварят, а изсъхват. Причината  е по-високата температура.  Там, където за нас е уютно и приятно, за цикламите е прекалено топло. Това най-често е  да се развали вида им, цветовете да преминават много бързо и да спрат да се образуват нови. В този случай считаме, че цикламата е много нетрайно цвете, без да си даваме сметка, че то просто не е за тези условия. Идеалната температура на въздуха  за отглеждането на циклами е  15°С, плюс , минус градус. Най-често възникват и въпроси свързани с поливането на растенията. Цикламата е грудкова и както и останалите  такива растения тя  трябва да се полива много умерено и внимателно. Повърхностния слой на  почвата трябва да пресъхва между две поливания. Конкретния начин за поливане  може да изберете от две възможности:

  • Поливане на почвата отгоре, но далече от грудката и короната на растението, където задържането на влага би била пагубна за растението. Използваме лейка с дълъг и тънък чучур, за да насочваме правилно струята  вода.  
  • Напълваме подложната чинийка с вода и след петнадесет минути, през което време растението усвоява толкова, колкото му е необходимо, отстраняваме останалата вода.

При  поливането е много важно да не  се мокрят  стеблата и листата, както и прекалено овлажняване на  грудката. Водата трябва да е със стайната температура и не варовита. В края на периода на цъфтежа  поливането се намалява постепенно и се преустановява пред  периода на почивка. Много често отглеждаме цикламата като едногодишно и след прецъфтяването растението се изхвърля. В действителност, обаче когато  добре отгледате цикламата при получаването и до  прецъфтяването си заслужава да  продължите грижите. Много често след първата година растението цъфти макар и малко по-късно, но по-обилно. След третата четвърта година цъфтежът намалява, поради застаряване на  растението. От края на пролетта до  втората половина на август трае периода на покой, през което време  грудката, почистена от листата, но в саксията и почвата,  се съхранява на възможно по-прохладно и тъмно  място, като през този период може да има едно или две оросявания. В края на август пресаждаме грудката / една трета от грудката трябва да остане над почвата/ в нов  почвен субстрат / почва, пясък, сфагов мъх/ и започваме да поливаме  един или два пъти в седмицата, като саксията се  поставя на северен прозорец, където да получава достатъчно светлина, но да отсъства слънце. Избирайте малка по размер саксия  с около  4 см по-голям диаметър от размера на грудката. В по-малко почва  растението е по-компактно и цветовете са повече. След появата на първите 4-5 нови листа започва се да се подхранва до два пъти в месеца с водоразтворим тор  с по-високо съдържание на  калий / оранжев Кристалон/. Високо азотните  торове  правят растението буйно с много  листа и с ограничени  по брой цветове. Прецъфтелите  цветове, както и пожълтели листа се отстраняват до основата с леко въртеливо движение. Това предпазва растението от загниване.


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/92/dc/fe/92dcfe18d16294a29a5de9d3cdcd091f.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/bf/1f/2f/bf1f2f88db736fed2fee06c01b316371.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/ad/72/08/ad72083e69d4f55019ac7c22ce5849bf.jpg

Освен  като саксийно цвете, в аранжирането на цветя се използват и цветовете на цикламата като отрязан цвят. Те са също така трайни до две седмици могат да издържат във ваза в чиста вода без да се добавят  консерванти. Цикламата се използва много и в коледната украса както и в есенните  контейнери в комбинация с други  растения или самостоятелно.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/ad/2e/fd/ad2efd479cedad285e51afb76dfa77a6.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/25/31/a3/2531a354cbe20ee9b5fc0644289d1c1f.jpg




Няма коментари:

Публикуване на коментар