четвъртък, 21 април 2016 г.

Скален кът в градината

Много често в градинското пространство се налага  да се изгради скален кът. В едни случаи това се налага от особеностите на терена,  в други от стремеж да се структурират различни пространства с различен  вид и  текстура и да  се обогати  общия  изглед на градината.  Изграждането на  скален кът има своите особености в зависимост от  терена  и от вида, който искаме да постигнем. 





Най-добри резултати се получават, когато успеем да съхраним максимално естествения  вид   и характер на  терена и го обогатим   като текстура  и цвят. От значение е мястото  на скалния кът,  каква осветеност ще има - полусянка, сенчесто, пълно слънце.  Според това и  вида, който искате да постигнете се подбират материалите /камъни, скали/ така и растителността.  Скалният кът може да бъде много различен по начин  и място на изграждане - до водна площ,  в обособена част  сред ливадата / внимавайте да не заприлича на  могила на домашен любимец/, в  края на градината, под  група иглолистни дървета,  по протежение на  входната пътека. При големи  денивелации в  градината, когато се налага да  бъдат изградени  стъпала или подпорни стени, при  наличието на скали или големи камъни на терена  винаги подсказва едно такова решение - да се изгради  пространство с камъни или скали, сред което да се засадят подходящи растения.  





 Специфични скални градини са  тези в японски стил, където  растенията почти или напълно отсъстват или алпинеума, където растителността е подбрана от  видове, характерни за алпийската флора.  Скалният кът може да бъде изграден както в голяма градина, така и в малко пространство, дори във вътрешен двор или тераса.  Има много предписания и съвети   за  чисто техническото   изграждане на един скален кът, но тук искаме да се спрем предимно   на  изграждането му с оглед  естетическото въздействие на тази част от градината и адаптирането му към  съществуващо  вече изградено градинско пространство, както и да  дадем вдъхновяващи идеи  за скални градини от различен вид.




Камъните и скалите, които се използват в изграждането на скалния кът се подбират съобразно визията, която целите да постигнете. Най-често  се използват различни видове седиментни скали- варовик, пясъчник, речни камъни. Последните са особено подходящи за скален кът на брега на водна площ, когато  трябва да постигнете  естествен вид  покрай изкуствено изградено  езерце, фонтан.  Понякога се налага да изградим скален кът около  намираща се вече на терена скала или голям камък и това налага да се подберат и материали, които да  са подходящи с природната даденост. 
Съобразно вида на скалния кът и светлината подбираме и  подходящите растения.  Като казваме подходящи растения  това означава, че това са растения, изискващи добър дренаж и в повечето случаи дори сухолюбиви и според осветеността - за слънце или сенколюбиви растения.  Подходящи растения за скален кът са  различните видове почвопокривни,сукуленти, дребни и бавно растящи  вечно зелени растения, както и  различни треви.  Едни от най-използваните  растения в скален кът на слънце са :  сукуленти и почвопокривни /еуфорбията, семпервивума, саксифрагата, армерия, флокс, иберис, левизия, делосперма, аобриета/, малки форми или бавно растящи вечно зелени  растения / евонимус, хебе, калуна,  голтерия,  малки форми на тис - Taxus cuspidate, Chamaecyparis obtusa, хвойни - Juniperus Sabina,  Pinus Монтана mughus /. 

Саксифрага /Saxifraga/
Делоспермум /Delosperma cooperi/

Аобриета /Aubrieta/

Армерия /Armeria maritima/

Семпервивум /Sempervivum/
/Euphorbia myrsinites/

Юниперус/Juniperus Sabina/

Тис /Taxus cuspidate Nana/
Подходящи растения за скалния кът, разположен  на сенчесто място са  хоста, папрати  / Polystichum acrostichoides, athyrium/, аюга,  различни видове   нискостеблени гераниуми / Geranium sanguineum/.   

Хоста /Hosta sieboldii/

Гераниум /Geranium sanguineum//

Аюга /Ajuga/

 Ако наличната почва е глинеста  е добре да се предвиди  добавянето на пясък, дори дребен чакъл , защото основното за доброто развитие на  растенията е добрия дренаж.  В алпинеума  растенията са типични за високите части на планината над горския пояс. Те са привикнали на сурови условия, бедна, камениста почва, засушаване. Подберете ги така и им осигурете подходящи условия за добро развитие. Eделвайс /leontopodium/, тинтява / Gentiana  dahurica/,cyclamen cilicium/, примула, еродиум -  биха се развивали чудесно на  песъчлива, добре дренирана почва сред скалите на алпинеума на открито, слънчево място. Веднъж вкоренени, изискванията за поливане са много редки, само  през летните горещини.

Еделвайс/Leontopodium/

Тинтява /Gentiana/

Еродиум /Erodium/

Циклама/Cyclamen purpurascens/
Един добре направен  скален кът   може да бъде  едно от най-красивите кътчета в градината през всеки сезон  на годината.  Изисква се търпение за създаването му, но с годините това ще става вашето  любимо място в градината.  И още няколко  снимки от Аlpinegardensociety












Няма коментари:

Публикуване на коментар