понеделник, 7 декември 2015 г.

Какво коледно дърво да изберем ?

Може би  сте от тези, които не са украсили  още изкуственото коледно дръвче и в  следващите дни ще ви предстои да изберете жива елха за празника. Отрязана или в  саксия, ела, бор или смърч, висока от пода до тавана или малка   поставена върху нещо,  предстои да си отговорите на тези въпроси. Още каква да е, че да  стои свежо поне до 6 януари, а ако може и повече, ако е с корени ще се прихване ли след като го засадя навън?
Най-популярните дръвчета, които се продават през декември за коледните празници  са   Picea abies.




Те имат стройна конусовидна форма, в основата са  с широко разперени клони, заемащи доста място. Игличките са им  са тъмно зелени къси. Ако вземете такова  отрязано дръвче за празниците  у дома, трябва да разполагате  с достатъчно място на ширина и да сте готови често да почиствате падащите иглички. Основен недостатък на  това коледно дръвче е,  че веднъж отрязано  много бързо съхне и падат листенцата му, дори температурата в помещението да не е от най-високите.  По-добра алтернатива  е  Рicea omorika /сръбски смърч/ -  стройно дърво  с по-силен аромат и по-малки размери, особено в  областта на по-ниските клони.

Picea omorika /Сръбски смърч/

В сравнение  традиционната елха,   игличките / листата/ са много по-устойчиви.






Abies nordmanniana / кавказка ела/ - това е едно прекрасно дърво за коледна елха. Добра, симетрична, стройна корона, пухкаво, кичести клончета, иглички силно зелени, по-дълги, лъскави, от долната страна сребристи. Този вид расте бавно и  е по- претенциозно към условията, затова  е и по-скъпо. Върху това дръвче се спират  често и нашите предпочитания.
По-необичайно като цвят, но кичесто и  с превъзходна издръжливост е Рicea pungens /намира се в градинските центрове в саксия/.


Цвета на нейните иглички е по-необичаен, като  варира от зелено-сивкаво до синьо-зелено в зависимост от това  как е отгледано дървото /от семена или присадка/. Те обаче много стоически стоят по местата, даже когато дървото или клоните са в домашни условия,  ако и цветово намерите подходящо решение - то ще имате най-впечатляващо коледно дръвче. По-често се предлагат клонки от този вид смърч. 
На пазара се предлагат и известно количество борови дървета /Pinus/ , те са компромис, защото това не е  типичното коледно дърво, но  има своите фенове.


Клоните са по-рядко разположени, игличките са  дълги в снопчета / трудно се  окачат елховите украшения/, но  предимството, че не падат, когато дървото се внесе  у дома.
Коледното дърво вече е в къщи, децата  щастливо обикалят наоколо,  за да  не започнем да събираме иглички още на следващия ден и клончетата да се наклонят и оголеят, а украшенията започват да се изхлузват от клонките трябва да се погрижим, щото  живата елхата да   изглежда най-красива през всичките дни на празниците.
 Когато купувате, изберете  здраво и свежо  дръвче, наскоро отрязано. Не бързайте да го внесете веднага в затоплената  стая. Добре е да го оставите 24 часа да се аклиматизира  в по-хладно помещение - коридор, веранда, мазе. Подберете   стойката на елхата да е такава, че да може да се налива вода.



Във водата  се добавя ацетил-салицилова киселина /аспирин/ или  препарат за удължаване живота на цветята. Доливайте вода, когато е необходимо. Поставете дръвчето далече от отоплителни уреди и  източници на топлина. Живите елхички, които са в саксии,  не задържайте в помещение повече от 8-10 дни. Независимо, че получават влага от почвата, въздушната влажност, в обитаваните от нас помещения е ниска и това  влияе неблагоприятно на дръвчето.  След празниците я изнесете  навън, в градината или на терасата и при подходящи условия я засадете, където сте избрали  или я преместете в по-голям контейнер, ако ще я отглеждате в съд. 
Като изберете най-красивата елха, сложите я на най-подходящото място  в дома и  оттук започват вълненията за  нейното украсяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар