неделя, 22 ноември 2015 г.

Да помогнем на птиците през зимата

Скоро ще се застуди, снегът ще затрупа всичко  и ще настанат трудни дни за птиците. Затова  е добре да   направим необходимото да им помогнем да  преживеят  този труден  за тях сезон. Още докато времето е хубаво в по-късната есен  монтираме нови хранилки в градината или почистваме  и постягаме добре старите.  Всъщност не е задължително да разполагате с градина, дори да живеете в  голяма сграда, балкона е подходящо място за разполагане на хранилка. За сръчните и изобретателните  има много  идеи в мрежата  за направата на хранилки. Солидни, направени  от дърво, импровизирани от  празни пластмасови бутилки и консервени кутии. Тук може да се позабавлявате  и сами, а  и семейно и да измайсторите  забавни  и красиви хранилки. Няколко импровизации:





Трябва да забележите, кои птици са най-честите гости в градината ви и да поставите хранилки,които са най-подходящи за тях. При нас има  предимно синигери  и ги наричаме дори помощник - градинари. Те се хранят с много от вредителите в градината и затова се  опитваме да ги привличаме с подходящи за тях  къщички и хранилки. Синигерите не се страхуват от   поклащащи се, въртящи се  хранилки. Там те са  по-успешни  в конкуренцията с врабчетата.  Може да купите и монтирате и готови хранилки от зоомагазините.

Хранилките освен да са забавни, изобретателни и красиви трябва да са и  функционални. За предпочитане е хранилките   да са такива , че  семената да са  покрити, за да не се навлажняват и мухлясват. Хранилките да са поставени  на места, защитени от  хищници-котки, грабливи птици или място, което е  с достатъчно добра видимост. Да бъдат на завет и близко до  храст, където птиците да намират,  спокойствие и  защита. Да се  зареждат    хранилките само  с натурални храни /   сурови семена  /, без да има кулинарна обработка и  сол или каквито и да е други подправки. През студената зима  птиците имат нужда от много енергия, за да поддържат   топлината на телцата си. Подходящи храни за  този сезон са семената на слънчогледа, които съдържат  повече мазнини и  са с меко покритие, фъстъците, мазнини като мас и лой, както и фъстъчено масло. От тези мазнини се изработват  вид птичи барчета с  ядки, парченца ябълка и се закачат самостоятелно. Птиците, както и хората имат различни вкусове. Синигерите харесват   освен семена,  безсолни парченца сланина, тънко  отрязани и окачени  самостоятелно на клоните в някое дърво. Когато започнете да подавате храна на птиците  не ги изоставяйте, те разчитат на  нея. След настъпването на пролетта и при наличие на достатъчно   вече развити растения  и появата на първите плодове, вашата помощ няма да е необходима. Преустановете  да  поставяте  семена в хранилките. В помощ на птиците през  зимата, когато температурите са отрицателни и водата замръзва, би било  хубаво  да разполагате и  плитки съдове с вода, където птиците могат да  пият вода, а и да се къпят. Важно е да помислите как ще поддържате водата да не замръзва при ниските температури. Има специални нагреватели, но би могло и периодично, стига да имате тази възможност  да подавате   по малки количества вода. За ситуирането на птичите къпални важат същите правила, както за хранилките. Ако си направим труда да  поставим  хранилки за птиците ще бъдем наградени с  красиви гледки. Птиците ще бъдат ежедневни наши гости. Ще им помогнем да прекарат по-лесно зимните дни, а те ще ни наградят  с веселото си чуруликане и суетене, а напролет ще бъдат наши помощници в градината.





Няма коментари:

Публикуване на коментар