понеделник, 26 октомври 2015 г.

Спектакълът на есента

Есента е златна, а може би огнена !  През октомври  широколистните дървета и храсти ни поднасят своето грандиозно цветно шоу.   Каква е причината за  този спектакъл от цветове, нюанси?  Толкова много красота, а се дължи на  една много проста  функционално обусловена  причина - промяна на съотношението на пигментите   в  листото.




Зеленият цвят на листата на широколистни те се дължи на хлорофила. Той не е стабилен и относително лесно се разпада под действието на светлината,  при което  светлинната енергия се превръща в химическа, съхранявана във въглехидратите/захари, нишиесте/.  Тази енергия е двигателя на растежа, цветообразуването  на растенията. Синтезът на хлорофил изисква топлина и  светлина, затова през лятото той  интензивно се образува и е в големи количества в листата. Каротина – това е друг пигмент съществуващ в  структурата на листата. Той за разлика от хлорофила е  устойчив.  Съществуват  успоредно в структурата на клетката, но едва когато  намалява  хлорофила   или  изобщо изчезва, наличието на  каротина,  прави така че листата  заискряват в ярко жълто.




Антоцианидите са трета група пигменти в листата, които за разлика от първите два  не са  елемент от клетъчната мембрана, а са  разтворени в  сока на  растението. Те са особено чуствителни към  рН на сока и според това  дават оцветяване от червено / кисела среда/  през лилаво до  тъмно синьо / алкална реакция на сока/. Антоцианидите се образуват при взаимодействие на захари и протеини.






През есента с понижаване на температурата и намаляване  светлата част на денонощието   намалява производството на хлорофил. През целия вегетационен период се е уплътнявала  постепенно  връзката на листото със стеблото и от там проводимостта на вода и хранителни вещества  се влошава непрекъснато.  Постепенно  намалява  производството на  хлорофил до пълното спиране. Листата  на дървото  стават  жълти / при наличието на каротин/ - бреза, топола, гледичия, и  се оцветяват в червено / при образуването на антоцианидите/  някои видове клен, ниса, смрадлика, аронията.  Ниските температури през нощта, слънцето през деня и засушаването  способстват за образуването на по-голямо количество  антоцианиди.  Точно при такова време с  ниски нощни температури, слънчеви и сухи дни  широколистните дървета и храсти получават най-ярките си багри. 





  За няколко седмици  горите и парковете  ни представят най-пищното красиво  цветно представление.  Привлечени от тази  красота,  много туристи използват именно този сезон, за да посетят  местата, благословени  от   изобилието на есенната  палитра – САЩ / Уисконсин/, Канада, Япония, Корея,  по–голямата част от Европа.





Няма коментари:

Публикуване на коментар