петък, 2 октомври 2015 г.

Есента - време за събиране на семена

  Изобилие от семена, добре пакетирани с красиви снимки на опаковките може да се намерят в различни магазини - хипермаркети, супермаркети, обикновени цветарски магазини и агроаптеки. Въпреки това изобилие може да пожелаете сами да съберете семена от някои растения, които вече са в градината ви или ги видите в  нечия друга  леха.  През лятото много едногодишни растения са ви радвали с обилен цъфтеж, възхищавали сте се на  красотата им  и искате да запазите тази красота и за следващата година.  Може да съберете  семена от тези растения и да ги съхраните за следващия сезон.  Семената се образуват в  прецъфтелите  цветове в  така наречените семенни кутийки  във вид на  шушулка,  главичка или капсула. Когато узреят семената,  тези  съхраняващи ги образувания се пукат и от там се разпръскват  зрелите семенца.  


 

 

Семената на различните растения са различни по големина. Едни, като на петунията са много дребни, други като на латинка, ипомеа, мирабилис са доста едри.   Трябва да събирате  само узрели семена , за да не се разочаровате на пролет, когато не поникне нищо. Гаранция,  че семената са узрели е външния им вид. Най-често те са тъмни-кафяво до черно от изсъхнали  и вече разпукнати  семенни кутийки.   Ако семената са в голямо количество и сте ги събирали с част от стеблата и семенните кутийки, то  ги   претрийте в платнена торба и ти разпрострете на тава за да отстраните плявата или през  голяма едра цедка ги пресейте, за да се отделят само чистите семена. Чрез събиране на семена  не винаги ще получите растение, прилично на родителското, когато сортовете са хибридни.  Много от  едногодишните и не дават семена.   Има и растения , от които успешно се събират  зрели семена и лесно се възпроизвежда растение на следващата пролет. Такива са  латинки,  грамофончето,  калдръмче, обикновената  петуния,  мирабилис,  ехинацея,  космос, клеоме.   Събирайте семената  в сухо  време, оставете ги поне няколко дни  на открито и не слънчево място, допълнително да се изсушат. След това ги приберете в  хартиени  пликчета  и ги надпишете внимателно с вида на растението, цвят или друг признак, които ще ви подсети на следващата година за кое растение става дума и къде трябва да го засадите в лехата. 



Добре е да записвате месеца и годината на събиране на семената.  Особено важно  е така изсушени и пакетирани как ще  съхранявате семената.  Най-важно е да ги съхранявате на  тъмно, хладно, проветриво място, лишено от влага. За целта поставете пакетчетата в плътнена торба или картонена кутия, като е добре да поставите  и зрънца ориз или пакетчета със силициев окис /налични са в опаковките на много продукти - обувки, чанти/. Влагата е  причина за  ненавременно поникване, разваляне на  семената, както и  възпроизвеждане на   случайно попаднали  насекоми.   Засаждайте семената  още на следващата година, защото в повечето случаи след  по-дълъг срок на съхранение  те губят кълняемост или тя  рязко се влошава.
Семена от  някои от зеленчуците, които сте отгледали в градината също може да съберете.  Подходящи за събиране на семена е от сортове, които не са хибридни, защото в противен случай ще получите  растения и плодове, които може изобщо да не приличат на  тези, от които сте събрали семето.  


 

Оставете   плодовете на зеленчука, от които ще вземете семена да узреят добре на стеблото. Още в началото на сезона избере здрав, добре развит  плод   и на дръжката му да отбележете с връзка или табелка, че ще бъде използван за семе. В края на сезона откъснете нарочения домат/ краставица/, задръжте  го след като е откъснат на  сенчесто място няколко дни, след което отделете семената и ги накиснете във вода, в която да останат 8-12 часа. Измийте ги и ги оставете върху попивателна хартия и марля, за да се изсушат добре. Съхранете ги по гореспоменатия начин в хартиени торбички с  точно описание.   Семена от  грах или фасул се събират, когато  шушулките са съвсем изсъхнали на стеблото. Оставят се разпръснати върху хартия на сенчесто и сухо място да изсъхнат.  Съхраняват се в платнени торби. Подходящи  места за съхранение на семената са неотопляеми избени помещения, но внимавайте вместо семена за размножаване на растенията, да  не станат  храна на гризачите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар