четвъртък, 1 декември 2016 г.

Коледната звезда в празничната декорация

Настъпва най-красивото и празнично време. Дълго мечтано и планирано, очаквано с голямо нетърпение и от големи и от малки. Няма друго време в годината, което да е така очарователно, вълнуващо, уютно като седмиците преди Коледа и самия блестящ и топъл семеен празник на Рождество Христово. Настъпва най-красивото и празнично време. Дълго мечтано и планирано, очаквано с голямо нетърпение и от големи и от малки. Няма друго време в годината, което да е така очарователно, вълнуващо, уютно като седмиците преди Коледа и самия блестящ и топъл семеен празник на Рождество Христово. И сред това коледно очарование грее с неповторим блясък Нейно Величество – Коледната звезда.


Дали по навик или заради изключителните декоративни качества, това цвете има извънредно присъствие в коледната декорация. Още от края на ноември саксии с коледни звезди засияват по прозорци, стълбища, витрини, участват в цветни композиции и инсталации. Ярко цветните брахтеи /прицветните видоизменени листа/ правят присъствието на това цвете много желано в дома, а и във всякакви публични пространства. Много идеи за декорации, в които участват коледните звезди съществува в Интернет пространството. /Снимките са на  списаниe BLOOMʼS  deco и Wunderweib.de/









Те могат да бъдат много добро вдъхновение за всеки, които е решил да използва това прекрасно цвете в дома си, за да създаде подходяща коледна декорация. Многобройни са хибридите на растението продавани в тези дни в цветарски магазини, градински центрове и дори хипермаркети. Цветовете на прицветниците са различни. Традиционните ярко червени са може би най-предпочитаните, но успоредно с тях много приложими в по-съвременните декорации са цикламени, бели, двуцветни. За всяка обстановка и всеки стил декорация ще се намери подходящо по цвят и вид растение. Разнообразието в баграта на прицветните листа  е голямо от бяло през кремаво, нежно розово, цикламено, прасковено и червено, с   напръскани листа,листа с ивици, с гладки краища или назъбени, кичести. 








Това позволява да се изработват различни по стил и големина композиции. Комбинацията на коледната звезда с други зелени листнодекоративни или конифери е  много подходящо, както и допълнителни декоративни елементи. Съдовете, в които се правят  тези композиции също дават възможност за  много и разнообразни   решения. Коледните звезди изглеждат прекрасно както в стъклени съдове, така и в метални, дървени и дори бетонни. 





 Освен като саксийни растения много успешно се влагат в декорацията и цветове на коледна звезда като отрязан цвят. Подходящо обработени стеблата / обгаряне  на открит пламък или последователно потапяне за 30-40 секунди във вода с температура 60°C и в  студена вода, за да се прекрати изтичането на бял сок от стеблото/  позволява  добра трайност на цветовете - около две седмици при  стайна температура около 20° C. 


Цветна композиция, в която има отрязани цветове на коледна звезда  ще се задържат  жизнени и красиви за всичките дни на празниците. От отрязани цветове на коледната звезда се получават прекрасни букети - ярки  с характер. Ефектните цветове /прицветници/ на  коледната звезда красят и  празнични  декорации изработени от изкуствени  материали  като венци, гирлянди. 




Отглеждането на коледни звезди /Euphorbia pulcherrima/ в днешно време е индустрия. Отглеждат се няколко десетки  хибриди. Ниската им цена и голямото разнообразие   ги правят да  са  след коледното дръвче, най-популярната  коледна украса.


 В тези  прекрасни дни на очакване на големия празник  е приятно да  си отделим  поне час, в който  да избягаме от  ежедневието и  да впрегнем въображение и сръчност, за да си направим уникална  украса с коледни звезди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар