вторник, 27 септември 2016 г.

Eсенни контейнери

Съдовете, засадени  с  летните едногодишни   растения с всеки изминат ден  загубват своето очарование.  Повечето едногодишни  са вече в края на цъфтежа си или най-малкото пикът на цъфтежа им е преминал. В началото на есента   е добре да ги  освободим  от попреминалите цветя, които са ни радвали през лятото и да ги засадим с нови   растения, подходящи за есенно-зимния сезон. Добре е да ги  изпразним  от почвата, да ги почистим и дезинфекцираме и  запълним с нов почвен субстрат. Есента ни дава възможност за доста добър избор от растения и комбинацията от  тях. 



Есенния контейнер се засажда  по-плътно / отстоянието между растенията е по-малко/, предвид  на по-краткия сезон и  не така интензивното нарастване на  растенията. Може да се комбинират растения  със сходни изисквания към почва и поливане.  

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/92/dc/fe/92dcfe18d16294a29a5de9d3cdcd091f.jpg
Есенният сезон ни предлага   няколко класически комбинации от цветя, които биха могли да бъдат изпълнени в много варианти. Хризантемата, брасиката,  виолата, ерика и калуна,  капсикум, циклама, декоративни треви-това са  хитовете на есента.  Допълнени с  други  структурни растения / бръшлян, хойхера, лавандула, сантолина, евонимус, калоцефалус, дребни видове симфорикарпус, голтериа / се получават красиви  цветни композиции. Успешно и с добри декоративни качества са капсикума и соланума. Те  разнообразяват текстурата, внасят цвят  и усещането за  богатството на есента, за удовлетворението от градинарството. 

https://www.pinterest.com/pin/554576141598782862/


Умелото съчетаване на  растенията по  цвят и структура  могат да дадат прекрасни резултати Растенията, които са ефектни през есента и зимата  в по-голямата си част се чувстват  достатъчно добре в ограниченото пространство на контейнера, а и това е добро решение  с оглед  мобилността  и възможността за по-добро запазване на  растенията. Разполагаме ги обикновено на  слънчеви и закътани места,  запазени от вятър  и валежи. Красиво изглеждат и няколко съда, които са поставени в група. Контейнерите могат да бъдат еднакви или  да се различават по големина и височина.


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/8e/ed/88/8eed88014c28046b38f24107b13298d5.jpg

https://www.mestergronn.no/wp-content/uploads/2014/07/MG-host-14-015-s.jpg
Разполагаме ги на места, където ще можем да ги наблюдаваме през прозореца или близко до входна врата, на веранда, на места, на които ще може  най-често да радват погледа ни. 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/f4/a5/a6/f4a5a65667feca4d99c5b9639118cb60.jpg
Съдовете за от особено значение. Съществува такова разнообразие от съдове като материали, форми и големини. Добре е да изберем подходящи за мястото, на което ще бъдат поставени, както и за растенията, които ще бъдат засадени. Важно условие е да бъдат с добър дренаж, защото няма растение, което да се чувства добре в преовлажнена почва при ниски температури. Подходящи са дървени сандъци, бурета, керамични съдове, както и пластмасови от издръжлива на атмосферни влияния пластмаса, за екстериорно засаждане. Освен  съдовете разположени  в градината и на веранди, тераси и балкони, есенни контейнери изглеждат прекрасно и на первазите на прозорците и балконите. 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/2a/31/96/2a319692074d85dd95d80e1f5e0e7682.jpg




https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/f0/3b/07/f03b0729c58cf85601c185d2acae0b6b.jpg
Тук може да се развихри допълнително въображението и да се  направи  истински есенен пейзаж или една мини есенна градинка. Много често тематично се добавят, без това да пречи на развитието на растенията в цветната композиция,  допълнителна декорация / тикви,  керамични фигури, клони, сухи листа, слама/. При много от тези  композиции отделните растения се аранжират с транспортните си саксии, като  се търси  относително временен ефект в рамките на месец до два. Те са  част от  есенната декорация на дома. Есенните контейнери остават  като   декорация докато бъдат заменени от коледните  в края на ноември или началото на декември.  Освен че внасят цвят в градината и  по фасадата на дома, са и лесни за поддръжка. Ако  не са под навес ще бъдат овлажнявани от дъждовете, трябва само да се отстранява останалата вода в подложката, ако има такава. Подхранване с торове не се налага. Само  трябва да се вземат мерки  за защита при рязко понижаване на температурите, защото някои по-топлолюбиви растения могат да не  издържат. 
Тепърва ни предстоят къси, мрачни  и студени дни. Есенноцъфтящи, засадени  в контейнери пред прозореца или в градината ще разнесат  сивотата и тъгата  на есенния ден, ще го изпълнят с  цвят и настроение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар