петък, 22 април 2016 г.

Празник на цветята и живота

Пролетта  е толкова красива. Нейната красота носят, а и я допълват  обредите от пролетните празници.  


Младост, красота,  много цвят, с това се отличават  празниците Лазаров ден  и Цветница и обичаите, свързани с тях.  Известен е повода за празника, седмица преди  Възкресение – влизането на Исус в Йерусалим – Палмовата Неделя. В България този ден се нарича  Връбница, Цветница. Съботата предхождаща  тази неделя е Лазаров ден - посветена на чудото  извършено от Исус преди влизането   му в  Йерусалим - връщането на Лазар в света на живите.  Тези два дни  в българския фолклор  са свързани с  обичаи, отличаващи се с много жизнерадост  и  колорит. Тези  обичаи  имат предхристиянска традиция, но  много естествено  са вплели и по-късните  християнски символи, а днес  изпълнението на тези традиции се възприемат преди всичко от тяхната  развлекателна, празнична, естетическа страна. 


Рано сутринта  на Лазаров ден   групички от малки момичета/5-6 годишни/ и  девойки /11-14 годишни/, с  красиви празнични костюми,  тръгват по къщите на  съседи и близки, за да  попеят и благославят. Този ден е предшестван от  дълга подготовка  по подготовка - украса на костюмите,  разучаване на  лазарски песни. От сутрин до  късния следобед  момичетата обикалят къщите, пеят песни, посветени  на любовта, брака, плодородието, добруването.

Заспало ми е детенце
в позлатена люлчица.
Мама му го будеше:
Я стани, стани детенце,
да си видиш Лазаря
как хубаво лазарува.
Шити поли развява,
жълти чехли потропва



На нива отиват,  коприва сеят.

От нива идат, коприва берат.

Кажи си моме, кой ти е либе?

Мен ми е либе Иван чифчия,

Иван   чифчия баш кираджия.

То ще ми купи алена рокля,

от синьо небе до черна земя.




 Изпрати ме кака
лазарка да ходя,
с китчица на чело,
да съм първа в село,
с новата премяна,
да съм все засмяна,
да пея за всички,
големи, мънички,
в кошника да сбирам
яйчица за дари,
мама да ги вапса,
кака да ги шари…



Даряват ги с яйца,  които събират в кошнички. Яйцата ще бъдат  нашарени за Великден. Гледката  на  тези  момичета в прекрасните им гиздави носии с красивите  украси по главите и венчета от   току що раззеленили се  върбови клони и други  рано нацъфтели цветя  е приказна.  Правенето на венчета, танците  около кошничките с яйца, песните, хвърляне на  венчета във водата, гадаенето за бъдещия семеен живот това са елементи от обичаите, които в различните краища на България   са  със своя специфичност. Навсякъде обаче  празниците са  цветни, весели, веят  се „коилата“ / щръкнали закачливи  треви за украса /на  главите на момичетата, подскачат   пендарите  в такт с  танците. 

снимката е  на  Васил Богданов
Обикалят се не само домовете, но и нивите и  кошерите. На Цветница  се хвърлят върбовите венци в реката, носят се обредни хлябове, връзват се люлки и  лазарувалите момичета се люлеят на тях.


 Момичето, чието венче е най-напред   по течението на реката се избира за „кумица“. В нейния дом   се събират другите лазарували момичета за Великден. Празници на  възраждащия се живот и красотата. Навсякъде погледа се спира в цветове и много, много цветя. В този сезон и в тези дни  цветята са навсякъде. 



Разцъфват в градините ни, подреждаме ги  в съдове, засаждаме ги, за да  радват очите и душите ни 



Подаряваме   ги за радост и признателност




Прекрасни весели празнични дни  пред предстоящата Страстна  седмица. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар