вторник, 19 април 2016 г.

Великденската маса

Събирането  с близки и приятели  около масата на обяд или късна протяжна закуска  е  съществена  част от празника.  Грижата и подготовката за това, което ще поднесем  е съществена, но не трябва да се подценява  и  грижата за това как ще аранжираме и декорираме  празничната великденска  маса, така че празникът да е  радост  и за очите.  




Подходяща покривка,  индивидуални подложни салфетки, тишлайфери-това е основата, а след това трябва да помислим и за  подбора  на прибори и сервиз , цветната украса, допълнителна декорация на масата.  За великденската маса  не е задължително да подбираме чиниите и приборите, чашите от един сервиз, може да  се комбинират, така че да си подхождат по цвят и да се получи цветно, пъстро, дори  бъбриво. Добър вариант е да използваме  слънчеви пролетни цветове – жълто, светло зелено или спокойни комбинации от  нежни пастелни цветове, според това  с каквото  разполагате. 




Смисълът на този празник позволява  цветността и еклектиката да доминират над  подредеността  и  строго избран стил. Свобода, семплост,  цвят. Цветята могат  да бъдат подредени в  съдове, които по стил ще подхождат на визията, която сме избрали.  Купа за салата, жардениера, кана, както и чисто декоративен съд, могат да влязат в употреба.  Добре е когато се използват не само цветя, но и  клони,  декориращи фигурки, рафия. Подбираме сезонни цветя-лалета, нарциси, мускари, ириси, анемоне, ранункулус.  Използваме клони от цъфтящи храсти - люляк, спирея, върба.  




Те могат да бъдат  поднесени в отделен съд, както и  индивидуално на всеки да бъде аранжирано  по подходящ  начин.  Добра е идеята  пред всеки да има и  шоколадови  фигурки или малко  кексче или козуначе и малка  великденска  фигурка. Сгъването на салфетките, независимо от плат или хартиени, във форми на зайчета е забавно и придава допълнителна жизнерадост на  подредбата на масата, още повече, че това е дейност, с която ще приобщите и децата да участват в украсата на  великденската маса. 






Може да  се изработят  и пръстени за салфетките от живи цветя. Дребните теменужки, мускари, както и малки клончета ще свършат прекрасна работа. Необходимо ви е само  метален пръстен с диаметър  3,5-5,0 см или тел, която да огънете, цветарска  лепенка и  малко въображение.  Може да се  направят  пръстени за салфетки и от дребни изкуствени цветя.  Заниманието е приятно и релаксиращо, а  декоративния ефект въздействащ.  


Много често времето е достатъчно топло, та  празничния обяд може да бъде и на открито. Тогава за фон на красивата празнична великденска трапеза ще имаме и естествения декор на избухналата пролет . 




Няма коментари:

Публикуване на коментар